Where Does Surname Come From

Where Does Surname Come From – Achternamen Onder een achternaam verstaan ​​we een erfelijke naam, die, samen met andere leden van de familie, gewoonlijk van onze vader wordt geërfd en van generatie op generatie wordt doorgegeven.

Dit is de meest voorkomende vorm van achternamen in West-Europa, Amerika en Australië, maar het is niet de enige vorm. In IJsland zijn er nog steeds geen erfelijke achternamen: als je vader Michael is en jij Martin, dan heet jij Martin Michaelson. Als je een zoon hebt die Peter heet, is zijn naam Peter Martinson. Elke naam duurt slechts één generatie.

Where Does Surname Come From

Where Does Surname Come From

In Europa begon het adopteren van familienamen in de middeleeuwen, in de periode tussen 900 en ongeveer 1300, en ging op verschillende plaatsen in verschillende snelheden door. In Wales gebruikten de meeste mensen op het platteland tot het midden van de 18e eeuw namen van één generatie, zoals in IJsland. In Turkije was het vanaf 1934 alleen nog verplicht om achternamen te gebruiken.

A Dozen Things You Might Not Know About Irish Names

Achternamen waren oorspronkelijk alleen gebruikelijk bij de adel. Met toenemende geletterdheid en meer staatscontrole verspreidde de praktijk zich langzaam onder andere klassen. In stedelijke gebieden zijn in ieder geval de meeste achternamen in de 18e eeuw vast en erfelijk bepaald.

Ierland was een van de eersten in Europa die erfelijke achternamen aannam, met enig bewijs van persistentie vanaf het begin van de jaren 900. De reden is simpel. De middeleeuwse Ierse samenleving was georganiseerd rond de uitgebreide familie. Wie ben je, wat kon je doen, wat kon je doen, tegen wie vocht je… Erf- en familienamen stonden bekend om hun grote loyaliteit en lieten meteen zien wie je volk was.

In de rest van Europa kunnen achternamen lokaal zijn – Leonardo da Vinci, ‘Leonardo a Vinci’ – beroepsmatig – Baker, Smith, collega of afgeleid van beschrijvende achternamen – Belcher, Parva, Brevis. In Ierland waren echter bijna alle achternamen patroniemen, waarbij

De naam van de adoptie is hier niet statisch. Meer dan zes eeuwen lang waren er explosieve golven van achternaamcreatie, waarbij grote netwerken van uitgebreide familienamen ontstonden en centrale voorraden samenvloeiden naarmate families in prestige groeiden of daalden. De kleinkinderen van Brian Ború (d. 1014) wilden bijvoorbeeld begrijpelijkerwijs hun banden verbreken en creëerden de achternaam O’Brian (d.

Forebears Website Explains Origin Of Your Surname And How Many Have It Around The World

). Maar de zonen van een van zijn kleinzonen, Mathghamha Ua Briain, volgden hun vader op en werden (in het moderne Iers)

Maak je niet druk over de exacte spelling van de achternamen waarmee je te maken hebt. Hoewel de spelling ons nu bekend is, traden er vóór de 20e eeuw regelmatig ongebruikelijke veranderingen op in verschillende registers – analfabetisme was wijdverbreid, aangezien velen van oorsprong Iers waren en de meesten gewoon hogere prioriteiten in gedachten hadden.

In het midden hiervan, in het midden van de jaren 1100, kwamen de Noormannen, die nog steeds geen erfelijke achternamen hadden. Ze verwelkomden het Ierse leger. De familie De Burgh, die het grootste deel van Connacht had verworven, trok tientallen moderne namen aan: (Mc)Davey, (Mc)Davitt, (Mc)Doak, (Mc)Nicholas (Mc)Philbin, McRedmond. allemaal van de voornamen van de prinsen van Burgos, en allemaal naar de Ierse Gaelic traditie.

Where Does Surname Come From

Na de val van de Oud-Gaelische Orde in de zeventiende eeuw was het enige officiële bestuur in het Engels, hoewel de meeste mensen de volgende twee eeuwen Iers als hun eerste taal spraken. Dus als beheerders mensen wilden identificeren, moesten ze Engelse versies van hun achternamen maken. Daarbij werden ongebruikelijke wijzigingen aan deze namen opgelegd. Ten eerste is de Mc and O-act bijna volledig optioneel. Van daaruit kan de stam van de namen fonetisch worden getranscribeerd, of vertaald of eenvoudig worden gewijzigd in een reeds bestaande Engelse achternaam. Dan

What’s In A Name? — Last Names

Met de vernieuwing van de Ierse studie aan het einde van de 19e eeuw, begon elk voorvoegsel O en Mc te worden teruggeroepen. Na 1916 en de onafhankelijkheid in 1922 versnelden deze protesten aanzienlijk. In de jaren 1850 waren er bijna 3.000 families in Ierland met de achternaam “Shea” en minder dan 100 met de achternaam “O’Shea”. Tegenwoordig is Shea de zeldzaamste en O’Shea veruit de meest voorkomende.

Daarom wordt de achternaam die je vandaag hebt, zodat je niet bent zoals je voorouders, onthouden. Vraag het met een open geest.

Google enkele ‘Poolse achternamen’ (bijv. ‘Adamczak’) en Google die naam in Ierland (‘Adamczak in Ierland’). Kaart: Waar in Schotland komt uw achternaam vandaan? Meer dan honderdduizenden Schotten verlieten hun eeuw. Schots land en namen hebben zich over de hele wereld verspreid, maar waar komen deze namen vandaan?

Tot de 12e eeuw kenden de meeste Schotten geen achternamen. Pas toen besloot koning David 1e een groot deel van Schotland aan de Noordse edelen te geven om de kroon te ondersteunen, omdat de traditie van Normandische achternamen in zwang was geraakt.

Most Common Last Names In The World

Het moeilijkste was het kiezen van een bijnaam. Je zou iemands zoon kunnen zijn (Robertson, Davidson, Johnston) of de Gaelic variant van ‘Mac’ aannemen in plaats van ‘zoon’ (MacDonald, MacLeod, MacKenzie).

U kunt een achternaam krijgen van de edelen die het land bezaten waarop u werkte, of van de heersende prins in uw omgeving.

Sommigen kozen ervoor om genoemd te worden op beroep (Shearer, Smith, Taylor) of misschien op kleur (bruin, zwart, grijs). Reid, het Schotse woord voor “rood”, is bijvoorbeeld een veel voorkomende Schotse achternaam, wat aangeeft dat een groter dan normaal deel van Schotland rode koppen heeft.

Where Does Surname Come From

In de Highlands and Borders van Schotland hebben de heersende families een systeem van tartans, motto’s, vergaderingen en bruiloften opgezet, wat een eeuwenoude handel opleverde om ovenmakers te verwelkomen.

Matt Smith Has The Most Common Surname With Tom Jones A Close Second

Door de oorsprong van veelvoorkomende Schotse achternamen te onderzoeken met behulp van historische literatuur, kunnen we beschrijven waar veel Schotse achternamen vandaan komen.

De kaart bevat de grenslijn van de Hooglanden die ons laat zien hoe Noord-Gaelische namen zich onderscheiden van de rest van het land.

De lijst met termen die hier is samengesteld, is geenszins een lijst van alle termen van Schotse oorsprong, maar eerder enkele van de meest voorkomende.

Het is ook vermeldenswaard dat het traditionele Schotse familiesysteem werd afgebroken – zelfs in de Hooglanden – tegen het midden van de late jaren 1700. Als je voorouders hebt met een herkenbare familienaam in de jaren 1800, zijn dit niet noodzakelijk dezelfde mensen die op familie landgoederen. hij kan een veld van nomenclatuur bedenken. Onomologie is de tak van de taalkunde die zich bezighoudt met nomenclatuur. De oorsprong en het gebruik van onze achternamen onthullen ongelooflijke inzichten in de geschiedenis en cultuur van verschillende samenlevingen.

Have You Ever Wondered Where Last Names Come From?

Volgens de legende werden achternamen voor het eerst gebruikt in China in 2852 voor Christus. om te helpen bij het verzamelen van volkstellingsgegevens.

In West-Europa kwam het gebruik van familienamen in de middeleeuwen vaker voor. De bevolking van het continent groeide, waardoor er een grotere behoefte ontstond aan hechte namen om mensen te onderscheiden.

Over het algemeen valt de etymologie van familienamen uiteen in vijf categorieën: beroepsnamen, persoonsbeschrijvingen, plaatsnamen (van de naam van een plaats), patroniemen (van de naam van een vader of voorouder) en patroniemen.

Where Does Surname Come From

In Afrika worden de meeste achternamen geassocieerd met geografische afkomst, beroep, ras of persoonlijke kenmerken. Een type bijnaam voor een bepaalde container is een complementaire naam die karakter of eigenschappen en andere bewonderenswaardige eigenschappen uitdrukt.

These Are Some Of The Rarest Last Names In The Us: Do You Have One In Your Tree?

Het is bijvoorbeeld van Bantu-oorsprong. Het betekent ruwweg “iemand die klaar is om elke overtreding eerst te vergeven, om het een tweede te verdragen, maar nooit een derde.”

Veel mensen in Afrika veranderden hun naam nadat ze onafhankelijk waren geworden, maar veel populaire achternamen op het hele continent weerspiegelen nog steeds het koloniale verleden van de regio.

Kaapverdië en Sao Tomé en Principe waren beide Portugese kolonies en werden in 1975 samen onafhankelijk.

Moslims vormen ongeveer 30% van de bevolking van Afrika bezuiden de Sahara, wat waarschijnlijk de islamitische wortels van veel Afrikaanse achternamen verklaart.

Popular Irish Surnames, Their Origin And Coat Of Arms

In Tsjaad, Comoren, Djibouti, Egypte en Soedan is de meest voorkomende achternaam een ​​variant of een zelfstandig naamwoord.

De verspreiding van achternamen in Azië weerspiegelt de familiegeschiedenis van het continent. Toen een nieuwe dynastie aan de macht kwam, was het gebruikelijk dat alle onderdanen de naam aannamen van de dynastie die erop volgde.

Bijvoorbeeld over “Chen”, een belangrijke staat in China’s al lang bestaande Zhou-dynastie. Tegenwoordig is Tan de meest voorkomende achternaam in Maleisië en Singapore.

Where Does Surname Come From

Het is een veel voorkomende achternaam in Noord-Korea en Zuid-Korea, maar ook in Kazachstan en Oezbekistan. Het kan afkomstig zijn uit meer dan 600 verschillende landen die het Chinese karakter voor Kim gebruiken.

Popular American Surnames Or Last Names With Meanings

Deze gemeenschappelijke oorsprong van achternamen in Zuidoost-Azië kan een reden zijn waarom er minder variatie in achternamen is dan in andere delen van de wereld.

In vergelijking met de rest van de wereld hebben Europeanen veel vaker een achternaam met een voorouderlijk beroep. Bijvoorbeeld een populaire achternaam in Luxemburg,

Europese achternamen geven ook een beeld van het gevarieerde landschap van het continent, waarbij vele het platteland beschrijven waar men woonde. In Oostenrijk is de achternaam heel gewoon

, de meest voorkomende naam in Letland, is afgeleid van het Letse “berzs”, wat “berk” betekent, en betekent iemand die tussen berken leeft.

Most Common Surnames By Country In Europe

Patronus-achtervoegsels worden vaak gebruikt om uit te leggen uit welk deel van Europa iemand komt. Slavische -ov, zoals in

In Denemarken komt het nog steeds veel voor onder afstammelingen van Scandinavische families die in de 19e eeuw naar Amerika emigreerden

Achternamen in Midden-Amerika

Where Does Surname Come From

Where does energy come from, where does name come from, where does my surname come from, where does asbestos come from, where does radon come from, where does ringworm come from, where does fluoride come from, where does caviar come from, where does scabies come from, where does meningitis come from, where does surnames come from, where does collagen come from