River Plate V Boca Juniors

River Plate V Boca Juniors – Boca Juniors vs. River Plate: Superclásio of Passion Het is een derby die zich jaar na jaar rechtstreeks naar het epicentrum van gepassioneerde voetbalfans katapulteert: Boca Juniors tegen River Plate. Superklasse. Op zondag 11 december neemt de volgende generatie het tegen elkaar op in deze legendarische wedstrijd. Zoals Alfredo Di Stefano, Diego Maradona, Juan Roman Riquelme of Enzo Francescoli voor hen…

Wat moet een sportfan beleven voordat hij sterft? Dat is precies wat het Britse weekblad Observer in 2004 wilde doen ter gelegenheid van zijn 50-jarig bestaan. De lijst bevatte vijftig ervaringen die je niet mag missen. Eerst was het een wedstrijd die werd omschreven als “vuurwerk van kleur, geluid en energie”: Boca Juniors tegen River Plate, een Argentijnse derby van superlatieven.

River Plate V Boca Juniors

River Plate V Boca Juniors

Een wedstrijd die het blauwe en witte land in twee kampen verdeelt. Eentje die een collectieve extase creëert, bijna een nationaal ritueel dat de wereld blijft fascineren. Aan de ene kant het geel en blauw van een club met volkswortels, belichaamd in de figuur van Diego Maradona. Aan de andere kant de elegantie van de rode diagonaal van een team dat de wereld vele estheten heeft bezorgd: Alfredo Di Stefano, Omar Sivori (Ballon d’Or 1961) of Enzo Francescoli, om er maar een paar te noemen.

Superclassico (river Plate Vs Boca Juniors)

Aan de ene kant la Bombonera, misschien wel het meest iconische stadion ter wereld. Aan de andere kant het Estadio Monumental, het grootste stadion van Argentinië (68.000 zitplaatsen). In beide voetbaltempels: leuzen, helse supporters en uitputtende liederen. Met uitstekend voetbal en een unieke energie in en rond het stadion klom Boca naar de top van de derby tegen River.

Derby is altijd een botsing van twee werelden, althans in de geschiedenis van zijn ontstaan. Echter, Club Atlético River en Club Atlético Boca Juniors, om hun volledige namen te noemen, werden aan het begin van de 20e eeuw op dezelfde plaats geboren.

En dat in de wijk Boca, waar de bevolking bestond uit immigranten van Italiaanse afkomst. De meeste uit Genua, waar de bijnaam van de geel-blauwe club vandaan komt: “Xeneize”. Het naast elkaar bestaan ​​van de twee turbulente buren zou echter van korte duur zijn: toen River Boca verliet om zich in het rijkere noorden van Buenos Aires te vestigen, werd elke club de drager van een duidelijke identiteit.

De tegenstelling tussen de twee toekomstige grootheden wordt een strijd tussen de arbeidersklasse van Buenos Aires en de miljonairs (miljonairs) onder de naam River Plate. Na verloop van tijd vervaagt de sociologische grens steeds meer, maar de rivaliteit blijft. De botsing van twee van de populairste clubs van het land is een internationaal symbool geworden van de onovertroffen intensiteit waarmee voetbal wordt beleefd in Argentinië, meer bepaald in Buenos Aires – een ontmoeting van veertien clubs uit de hoogste klasse.

Superclasico: Die Stars Der Vergangenen 30 Jahre

In 1931 vond de eerste professionele wedstrijd tussen de twee clubs plaats. Een wedstrijd die moest worden gestaakt toen drie geschorste river-spelers weigerden te vertrekken. De wedstrijd eindigde in een gelijkspel (1:1). Dit zorgde voor een kop. De Superclásico werd een strijd van gladiatoren, aangewakkerd door hun fans.

Als je hem echter zou reduceren tot deze krijgsdimensie, zou je vergeten dat zijn meer verfijnde artiesten hem veel van zijn bekendheid gaven. Er zijn er niet per se veel aan de kant van Boca, maar de weinigen die diep Argentijnse helden zijn: Maradona natuurlijk, maar ook Juan Roman Riquelme of Carlos Tévez, de ‘volksspeler’ genoemd, die afgelopen zomer besloot Juventus te verlaten. . 2015 om terug te keren naar de zijne en de kleuren van de hartclub te verdedigen.

Toen Tévez werd voorgesteld voor 50.000 mensen in de Bombonera, vierde Maradona de verandering: hij hing een spandoek uit zijn doos om “El Apache” te bedanken voor zijn terugkeer. Boca Juniors heeft een kleine man-cultuur die een beroep kan doen op de fascinatie van het land voor generaal Juan Perón, president van de Argentijnse natie van 1946 tot 1955 en van 1973 tot 1974.

River Plate V Boca Juniors

De fans, denigrerend “Bosteros” genoemd (wat volgens de meest populaire versie verwijst naar de stank van uitwerpselen in het Bocas-district toen het onder water stond), zijn er trots op dat ze een team steunen dat moeilijk te verslaan is in belangrijke wedstrijden, zoals getuige het feit dat zes Copa Libertadores hun vitrine sieren.

Boca Vs River

River Plate, die slechts drie overwinningen kan behalen in de Zuid-Amerikaanse Champions League (1986, 1996 en 2015), erfde de bijnaam “Gallina”, wat “natte kip” betekent. De naam is afgeleid van de Libertadores-finale van 1966 tegen de Uruguayanen van Peñarol, die de Argentijnse club verloor, ondanks een 2-0 nederlaag.

Millonarios onthouden liever dat de club traditioneel in stijl wint. Ze zijn ook trots op hun uitstekende voetbalacademie die een aantal talenten heeft voortgebracht: Di Stefano, Hernan Crespo, Ramón Diaz, Ariel Ortega, Javier Mascherano, Pablo Aimar en Gonzalo Higuain.

Millonarios schonk de wereld ook Radamel Falcao, Marcelo Salas en Enzo Francescoli, het idool van Zinedine Zidane en de huidige manager van Millonarios. Bij River is stijlvol spelen een traditie van la Maquina, de revolutionaire en kleurrijke kant die het voetbal domineerde in de jaren veertig.

De ontvangst voor beide teams in het Estadio Monumental op zondag zal in extase zijn. Absoluut trance-moment. Wanneer de twee giganten van het Argentijnse voetbal in het buitenland worden besproken (35 landstitels voor Rivera en 24 voor Boca), denkt men aan het Estadio Alberto J. Armando, ook wel bekend als “la Bombonera”, het stadion van Boca.

Boca Juniors Vs. River Plate Copa Libertadores Final To Be Played Outside Argentina

Een helse kerker met steile tribunes waar de ‘twaalfde man’ de toon zet, een term bedacht door Boca. “Als je zegt dat de onderkant van de Bombonera trilt, is dat niet alleen een uitdrukking, het is een realiteit”, vertelde voormalig River-speler Hernan Crespo aan ESPN.

De eerste keer dat ik daar speelde, dacht ik dat mijn benen trilden, maar dat was niet zo.

Voor Cesar Luis Menotti, coach van de Argentijnse wereldkampioen 1978, is de Bombonera “een magnifiek podium zoals La Scala in Milaan of de Opera van Parijs”. Tegenwoordig is Boca Stadium een ​​must-see voor elke voetballiefhebber, samen met Avenida 9 de Julio en Quartier San Telmo.

River Plate V Boca Juniors

In totaal hebben de twee beste clubs van Zuid-Amerika volgens Conmebol 197 keer tegen elkaar gespeeld sinds het begin van hun professionele tijdperk: 72 overwinningen voor Boca Junior, 63 voor River Plate en 62 gelijke spelen. In deze rijke en bewogen geschiedenis was er bijvoorbeeld de Superclásico van 10 april 1981.

Ich Folge Dir Bis In Den Tod»

Maradona’s eerste derby, waarin hij ook het eerste doelpunt maakte. Een wonder van mentale helderheid, geïnitieerd door balcontrole die even voortreffelijk als acrobatisch is.

Zestien jaar later, op 25 oktober 1997, speelde El Pipe de Oro zijn laatste Superclásico, wat tevens de laatste wedstrijd van zijn carrière zou zijn. Boca gebruikte hem op het terrein van Rivera (1-2), maar Maradona verliet het veld in de eerste helft en werd vervangen door Juan Roman Riquelme, zijn vervanger in het hart van Xeneizes.

Aan de kant van de rivier was er een verpletterende overwinning op 11 december 1994 (0-3), de geschiedenis van het spel spreekt van de spelcultuur van de rode diagonale club. Enzo Francescoli, Marcelo Gallardo en Ariel Ortega maakten drie doelpunten in Bombonera.

In de Superclásicos van het arme Argentijnse voetbal wordt vandaag tevergeefs naar talent gezocht, Carlos Tévez niet uitgesloten. Maar wanneer de twee teams het veld betreden, zelfs voor de aftrap, herinnert de ‘recibimiento’ (receptie) van Hinchase Millonarios eraan waarom River-Boca toeschouwers over de hele wereld blijft fascineren en boeien. Vooruitlopend op de eerste Copa Libertadores-finale tussen Boca Juniors en River Plate, kijken we waar de rivaliteit begon.

Dario Ismael Benedetto Ca Boca Juniors Editorial Stock Photo

Van de 26 clubs in de Argentijnse Super League zijn er 12 gevestigd in de provincie Buenos Aires. Er is echter geen rivaliteit tussen Boca Juniors en River Plate.

De rivaliteit tussen deze twee felle rivalen zal nog een tandje hoger worden wanneer ze elkaar voor het eerst in hun geschiedenis ontmoeten in de finale van de Copa Libertadores – de belangrijkste clubcompetitie van Zuid-Amerika.

Geen enkel voetbalspektakel heeft een wedstrijd tot de Superclasico, maar waarom zijn Boca en River zulke felle rivalen? Het is een verhaal dat meer dan 100 jaar teruggaat.

River Plate V Boca Juniors

Hoewel ze niet langer actief zijn in de nabijheid van de uitgestrekte hoofdstad van Argentinië, werden beide clubs opgericht in het arbeiderswijk-havendistrict La Boca.

Ca River Plate Celebrating During Match Editorial Stock Photo

Een fusie tussen La Rosales en Santa Rosa produceerde Lumi in 1901, waarbij immigranten uit Genua vier jaar later Boca vormden – de reden voor hun bijnaam, de Xeneizes.

Ondanks het aantrekken van een aantal vrienden, vond hun eerste officiële ontmoeting pas plaats op 14 augustus 1913. In hun vroege nomadische jaren was Boca gastheer bij Racing’s huis in Avellaneda, maar het was River die met 2-1 zegevierde toen er rivaliteit ontstond. .

Dit gevoel werd versterkt door het begin van professionaliteit in 1931. Boca won de eerste landstitel van het nieuwe tijdperk, terwijl River rechtsbuiten Carlos Peucelle van Sportivo Buenos Aires tekende voor 10.000 pesos en de bijnaam Los Millonarios verdiende. Al snel volgde een verhuizing naar het nieuw gebouwde El Monumental in de welvarendere wijk Belgrano.

Men dacht dat River de hogere regionen van de stad ging belichamen, terwijl Boca een arbeidersteam was – twee contrasterende realiteiten als gevolg van de economische onrust in Argentinië in de nasleep van de Grote Depressie.

River Plate Vs Boca Juniors, Superclasico: Biggest Rivalry In Club Football

De aard van het moderne voetbal betekent:

Boca juniors football shirt, boca juniors trainingspak, boca juniors, camiseta boca juniors, boca juniors vs river plate tickets, boca river plate, boca juniors river plate live stream, boca juniors tickets, boca juniors merchandise, river boca juniors, boca juniors and river plate, boca juniors river plate